2012. május 11., péntek

Vatera - 1. rész - A vevő


Vatera.hu piactér, aukció - egyszerű, gyors online vásárlás és eladás - olcsó laptop, mobiltelefon, játék

Nem rég kezdtem el Vaterázni, viszont van egy pár dolog, amit megosztanék veletek, ha esetleg arra jutottatok, hogy vásárolni szeretnétek rajta =) Először is, szögezzük le, hogy a Vatera nem egy Ebay, de azért sokban hasonlít rá. =) Összességben rizikósabb, viszont angolul nem tudóknak sokkal egyszerűbb =) (Azért rizikós, mert itt nincs paypal, hanem csak a saját számlánk, és "tényleges" pénzünk)

Először is regisztráljunk kell a Vaterán, amit itt tudunk megtenni =) Ez egy nagyon egyszerű regisztráció, semmi komplikáltság nincs benne =) Ha ez megvan, akkor a Személyes menüpontra kattintva tudunk belejelentkezni az oldalunkra. A Vatera egy idő után kidob a rendszerből, ezt érdemes előre megjegyezni, nehogy pont licitálás közben dobjon ki bennünket! :D A másik dolog, hogy ha párszor elrontjuk a jelszavunkat, akkor letilt minket a Vatera egy időre.. ami szintén kellemetlen lehet licitáláskor.. 

Ha vevők vagyunk, a belépés után, csak a Vásárlás menüpont érdekeljen minket. 


Licitálás: Itt találjuk azokat a termékeket, amikre már adtunk érvényes licitet.

Vásárolt: Itt tudjuk megnézni, azokat a termékeket, amiket vásároltunk Vaterán. (Ez pl. akkor jó, ha leakarjuk ellenőrizni, a csomag megérkezése után, hogy minden benne van e)

Vásárlási beállítások: Itt tudjuk megadni a "Szállítási és Számlázási adatok"-nál hogy milyen címet, és telefonszámot lásson az eladó, aki eladta nekünk a terméket.

Aukciófigyelők: Ebbe 2 menüpont található. A futó, és a befejezett aukciók. A futóban találhatjuk azokat a termékeket, amik még nem jártak le, és tudunk rá érvényes licitet adni. A befejezettben pedig azokat, amik érvényes licittel elkeltek.

Termékfigyelő: Ebbe a menüpontba Eladók, Kategóriák, Keresési feltételek szerint tudjuk megfigyelni azokat a termékeket, amik minket érdekelhetnek. (Pl. ha bevált egy eladó, akkor berakhatjuk ide a termékfigyelőbe, így később nem kell keresgélni utána, vagy ha esetleg egy adott dolgot keresünk, akkor is hasznos lehet ez az opció)

Most, hogy már ismerjük ezeket a menüpontokat. Nézzük, hogy végül is milyen árazásokkal találkozhatunk Vaterán =)

1. Vannak az úgy nevezett "1 Ft-os aukciók" amiknél ha szerencsénk van, akár 1 Ft-ért megkaphatjuk azt a terméket amire vágyunk. Ez összességben szerintem elég ritka, mert egyrészt nem biztos, hogy csak mi licitálunk rá, másrészt pedig, lehet hogy inkább az eladó bevállalja a negatívat tőlünk, mint sem, hogy 1 Ft-ért elmenjen a postára, és feladja a terméket, vagy esetleg személyesen találkozzon velünk. 1 Ft-os aukciók egyébként azért vannak, mert az eladó ha 1 Ft-ért teszi fel a termékét, nem kell fizetnie feltöltési díjat.

2. Vannak a Fix áras termékek. Ez igazából annyira nem bonyolult, van egy termék x áron, x db-ban "raktáron". Ha kell nekünk a termék leütjük fix áron, és már a miénk is.

3. A "Kizárólag aukciók" menüpont alatt, csak olyan termékeket találunk, amihez licitálással tudunk hozzájutni. Itt nincs fix ár. Így csak akkor lesz miénk a termék, ha mi voltunk a legkésőbben, legtöbbet ajánló vevők.

4. Illetve van pár eladó, aki az "Ingyenes szállítás"-i opciót is kínál nekünk, ez általában akkor szokott lenni, ha egyszerre több terméket vásárolunk nála.

5. Van olyan is, mikor a termék mellett a "Vegye meg villámáron" szerepel, ami azt takarja, hogy ha nagyon szeretnénk a terméket, akkor nem szükséges licitálnunk, hanem egyszerűen megvesszük az adott villámáron, amin az eladó kínálja.

6. Ha pedig esetleg azt látjuk, hogy "Van minimálár" az azt takarja, hogy az eladó beállított egy x összeget ebben az opcióban, ami segítségével nem fog elkelni a terméke, csak akkor, ha ezt a minimálárat a vevők érvényes licitje eléri. Ha nem, akkor nincs tranzakció.

És most nézzük meg magát, a vásárlásnak a menetét! =)

Először is keressünk egy terméket, ami megszeretnék vásárolni, ez lehet fix áras, lehet licitálós, ahogy nekünk tetszik =) (Én általában licitálóst szoktam igénybe venni.) Ha teljesen elégedettek vagyunk vele, tehát megnéztük a terméknél található adatokat pl. a "Szállítási és Garanciális feltételeket" akkor a terméknél található "Aukciófigyelő" opcióra kattintva betehetjük a saját Aukciófigyelőnkbe. (Érdemes magát az eladót is megnézni, hogy mennyi pozitív illetve negatív értékeléssel rendelkezik, illetve azoknak a milyenségére is figyelni kell. Ha mondjuk az eladó mögött ezt a számot látjuk pl (4000) akkor az azt jelenti, hogy 4000 emberrel volt eladási tranzakciója. Minél több van a zárójelbe, általában annál tapasztaltabb eladóról beszélünk) Ha ez kész, dátum szerint láthatjuk, hogy mikor fog lejárni a termék licitálási időpontja. Én azt szoktam csinálni, hogy átgondolom, hogy azon a napon, illetve órában és percben gépközelbe leszek e. Ha igen, az a legjobb, mert akkor másodpercre pontosan nyomon tudom követni a terméket. Tegyük fel, már csak 1 perc van a termék lejártáig.. :D (Na ekkor szokott felmenni bennem a pumpa) Ilyenkor előfordulhat, hogy az utolsó percben több licit is érkezik a termékre, ezért meg kell várnunk, az utolsó másodperceket, ami kb. 20-10 mp, amikor még tudunk adni egy érvényes licitet, viszont a többi vásárló, már nem tud minket felül licitálni. Persze ehhez kell egyfajta türelem, és hidegvér is.. :D Akkor nem jön be ez sajnos, ha az egyik vevőnek az automatikus licit opció van beállítva, mert akkor hiába licitálunk, őt csak akkor tudjuk felül licitálni, ha a beállított áránál nagyobb ajánlunk, és azt sajnos nem tudhatjuk, hogy pontosan mennyi is.

Tegyük fel, sikerült megnyernünk a terméket... =) Ezután az Aukciófigyelőből, átugrik a termékünk a Vásárolt termékekhez. Majd email-ben kapunk egy tájékoztatót arról, hogy "Ön nyert" miénk lett a termék, és itt vannak az eladó adatai. Ilyenkor érdemes írni az eladónak egy emailt, hogy mi nyertük meg az xy terméket, és hogy utalhatjuk e az összeget, illetve, hogy xy címre küldje el nekünk a terméket.

Vannak olyan eladók, akikkel meglehet beszélni, hogy hagy licitáljunk több termékre is, mert összességben így olcsóbb lesz nekünk a postaköltség. (És neki se kell csak 1-szer elmennie a postára) A postaköltségnek is érdemes utánajárni, hogy korrekt árat tüntet e fel az eladó.

Ha megrendeltük a terméket általában max 5 munkanap,( persze ez függ attól is, hogy honnan jön a termék, ha külföld akkor 15-20,) mire megérkezik a termék hozzánk.

Fontos, hogy nézzük meg, hogy azt kaptuk e, amit vásároltunk, (illetve, hogy nem e sérült e,) mert ha nem, még mindig megbeszélhetjük az eladóval a problémát.

Ha a tranzakció lezárult, akkor ez eladó minket, mi pedig az eladót értékeljük. Ezt az "Értékelések" menüpontnál tehetjük meg. Ha elégedettek vagyunk akkor pozitívan, ha nem akkor negatívan értékeljük az eladót, ez ugyanúgy fordítva is igaz.

Itt, megtudjátok tekinteni azokat a termékeket, amiket a Vaterán vásároltam! =)

Remélem tudtam nektek ezzel a bejegyzéssel segíteni, és ti is kedvet kaptok a Vaterán való vásárolgatáshoz, mert aki egyszer elkezdi.. hajajj... :D

(És persze ha bármi kérdésetek van, nyugodtan írjatok! =))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése